• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Policzki wieprzowe z pulpą pomidorową

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 90 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 10 policzków wieprzowych
  • 800 g pulpy pomidorowej Mutti
  • 2 cebule
  • 10 listków szałwi
  • 200 ml białego wina
  • 4 zabki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sproszkowana papryczka peperoncino (ew. chili pieprz cayenne)

Na dużej patelni podsmażamy na złoto-brązowo policzki w kilku łyżkach oleju z 10 listkami szałwi. Następnie po odsączeniu nadmiaru tłuszczu przekładamy je do mąki i obtaczamy w niej. Odkładamy na bok. Na patelnię, na której smażyliśmy policzki, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i bardzo cienko pokrojony czosnek. Smażymy aż całość zmięknie. Mieszamy i pilnujemy, aby nic się nie przypaliło. Podlewamy winem i pozwalamy, aby płyn odparował.

Następnie dodajemy policzki i pulpę pomidorową Mutti, 700 g gorącej wody, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy na średnim ogniu ok. 75 minut, mieszając za każdym razem. Jeżeli potrzeba, dodajemy więcej gorącej wody. Dorzucamy groszek, szklankę gorącej wody i szczyptę papryczki peperoncino (jeśli chcemy) i kontynuujemy gotowanie przez kolejne 15 minut. Podajemy ciepłe z polentą, przyprawioną odrobiną masła i Parmigiano Reggiano.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra