POMARAŃCZOWE GNOCCHI Z DYNI
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowani dyni. Tniemy warzywo na połowę, bez obierania ze skórki i układamy na blasze do pieczenia posypanej grubą solą i pieczemy w temperaturze 180st. C przez godzinę. Kiedy dynia będzie miękka, wyciągamy ją z piekarnika i pozwalamy odparować. Następnie obieramy i przepuszczamy przez praskę.
Kładziemy sprasowaną dynię na płaskiej powierzchni roboczej. Dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszamy wszystko z jajkiem oraz mąką. Sprawdzamy konsystencję ciasta: powinna być miękka, jasna i nieklejąca. Oprószamy powierzchnię niewielką ilością mąki i odcinamy niedużą ilość ciasta. Rozciągamy w kształt wałeczka i tniemy na małe kawałki.
Gotujemy gnocchi w dużym garnku we wrzącej, osolonej wodzie. Kiedy gnocchi się gotują, przygotowujemy sos: w rondelku rozpuszczamy masło z dodatkiem cynamonu, dodajemy łyżkę gotującej się wody i mieszamy otrzymując sos. Kiedy gnocchi wypłyną na powierzchnię garnka, wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej. Ostrożnie zanurzamy je w rozpuszczonym maśle. Wykańczamy cukrem pudrem i pokruszonymi amaretti.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.