• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
POMARAŃCZOWE GNOCCHI Z DYNI

POMARAŃCZOWE GNOCCHI Z DYNI

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 800 g dyni
  • 150 g mąki
  • 1 jajko
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • 60 g masła
  • 50 g “ciemnego” cukru pudru
  • zmielony cynamon
  • 100 g ciasteczek amaretti

POMARAŃCZOWE GNOCCHI Z DYNI

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowani dyni. Tniemy warzywo na połowę, bez obierania ze skórki i układamy na blasze do pieczenia posypanej grubą solą i pieczemy w temperaturze 180st. C przez godzinę. Kiedy dynia będzie miękka, wyciągamy ją z piekarnika i pozwalamy odparować. Następnie obieramy i przepuszczamy przez praskę.

Kładziemy sprasowaną dynię na płaskiej powierzchni roboczej. Dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszamy wszystko z jajkiem oraz mąką. Sprawdzamy konsystencję ciasta: powinna być miękka, jasna i nieklejąca. Oprószamy powierzchnię niewielką ilością mąki i odcinamy niedużą ilość ciasta. Rozciągamy w kształt wałeczka i tniemy na małe kawałki.

Gotujemy gnocchi w dużym garnku we wrzącej, osolonej wodzie. Kiedy gnocchi się gotują, przygotowujemy sos: w rondelku rozpuszczamy masło z dodatkiem cynamonu, dodajemy łyżkę gotującej się wody i mieszamy otrzymując sos. Kiedy gnocchi wypłyną na powierzchnię garnka, wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej. Ostrożnie zanurzamy je w rozpuszczonym maśle. Wykańczamy cukrem pudrem i pokruszonymi amaretti.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra