• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

PULPECIKI Z MIECZNIKA PODANE Z SAŁATKĄ Z SOSEM VINEGRET

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g miecznika
  • 100 g czerstwego chleba (miąższ)
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • skórka z 1 cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sałatka:

  • mix sałat
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • biały ocet winny
  • różowy pieprz

Sposób przygotowania:

Pulpeciki

Namaczamy czerstwy chleb w wodzie przez około 30 minut, a następnie bardzo dobrze odciskamy go i wkładamy do miski miksera. Dodajemy rybę pozbawioną skóry i kręosłupa, miksujemy, aby uzyskać jednorodną mieszaninę.

Dokładnie myjemy natkę pietruszki pod bieżącą wodą, suszymy i siekamy. Drobno ścieramy skórkę cytryny i dodajemy oba składniki do mieszaniny z ryby i chleba. Dodajemy sól i pieprz, ponownie włączamy mikser, aby dobrze wymieszać wszystkie składniki.

Przenosimy mieszaninę do miski i formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe. Jak tylko będą gotowe, maczamy je w ubitym jajku, a następnie w bułce tartej i odkładamy na tacę. Rozgrzewamy olej w rondlu, a gdy tylko osiągnie odpowiednią temperaturę, zanurzamy 2-3 pulpeciki jednocześnie i smażymy je na złoty kolor.

Podajemy z przygotowaną wcześniej sałatką: sałatę myjemy, osuszamy. Mieszamy ocet z oliwą, solą i pieprzem, otrzymując vinegret, polewamy mix sałat.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra