Sposób przygotowania:
Pulpeciki
Namaczamy czerstwy chleb w wodzie przez około 30 minut, a następnie bardzo dobrze odciskamy go i wkładamy do miski miksera. Dodajemy rybę pozbawioną skóry i kręosłupa, miksujemy, aby uzyskać jednorodną mieszaninę.
Dokładnie myjemy natkę pietruszki pod bieżącą wodą, suszymy i siekamy. Drobno ścieramy skórkę cytryny i dodajemy oba składniki do mieszaniny z ryby i chleba. Dodajemy sól i pieprz, ponownie włączamy mikser, aby dobrze wymieszać wszystkie składniki.
Przenosimy mieszaninę do miski i formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe. Jak tylko będą gotowe, maczamy je w ubitym jajku, a następnie w bułce tartej i odkładamy na tacę. Rozgrzewamy olej w rondlu, a gdy tylko osiągnie odpowiednią temperaturę, zanurzamy 2-3 pulpeciki jednocześnie i smażymy je na złoty kolor.
Podajemy z przygotowaną wcześniej sałatką: sałatę myjemy, osuszamy. Mieszamy ocet z oliwą, solą i pieprzem, otrzymując vinegret, polewamy mix sałat.