• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
RAGOUT Z KURCZAKA Z MAŚLAKAMI

RAGOUT Z KURCZAKA Z MAŚLAKAMI

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 500 g ciemnego piwa
  • 500 g maślaków
  • 500 g kiełków brukselki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 50 g świeżej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula

RAGOUT Z KURCZAKA Z MAŚLAKAMI

PRZYGOTOWANIE

Zdejmujemy skórę z kurczaka, myjemy go i doprawiamy solą i pieprzem, odkładamy na bok, kroimy całe mięso na małe kawałki. Siekamy cebulę, czosnek, łodygi selera, wrzucamy je na patelnię z niewielką ilością oliwy i dusimy dopóki nie zmiękną, a następnie dodajemy mięso i zwiększamy ogień. Dusimy do momentu, kiedy mięso zyska ładny kolor; dodajemy piwo, redukujemy, odstawiamy na bok.

Oczyszczamy grzyby, tniemy je w 1 cm kawałki. Smażymy na patelni z czosnkiem, solą, pieprzem a kiedy zmiękną odstawiamy na bok, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Kiełki blanszujemy: gorącą, osoloną wodą przez minutę, potem przekładamy do lodu, kroimy brukselki na pół i smażymy przez minutę na bardzo gorącej patelni z oliwą, solą i pieprzem. 

Skórę kurczaka gotujemy przez minutę, usuwamy tłuszcz i osuszamy w mikrofalówce przez 3 minuty. Podajemy ragout z pieczarkami, chipsami ze skóry i kiełkami podanymi obok.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra