• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
Ravioli z kurczakiem, peperoni i tymiankiem

Ravioli z kurczakiem, peperoni i tymiankiem

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: średni

Składniki na wypełnienie

  • 250 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 4 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 50 g pikantnej kiełbaski (salame piccante)
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 listek szałwii
  • 80 g sera Parmigiano Reggiano ChNP
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine

Składniki na makaron

  • 100 g mąki 00
  • 100 g semoliny
  • 6 żółtek

Składniki na puder

  • 2 duże czerwone papryczki peperoni

Składniki na sos

  • 50 ml octu balsamicznego
  • 25 g cukru pudru
  • sól
  • 400 g mieszanki cykorii, endywii, rukoli i rukwi

Ravioli z kurczakiem, peperoni i tymiankiem

PRZYGOTOWANIE

Makaron

Do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Dodajemy szczyptę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto, na początku za pomocą widelca, a następnie rękami zagniatając ciasto od zewnątrz do wewnątrz. Ciasto wyrabiamy przez ok 10 min, formujemy kulkę i obwijamy folią spożywczą. Odkładamy na 30 min.

Wypełnienie

Na rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę oliwy i podsmażamy mięso z kurczaka. Kiedy mięso zacznie się zarumieniać dodajemy białe wino.

Na osobnej patelni z odrobiną oliwy podsmażamy pokrojoną czerwoną cebule, a następnie łączymy ją z kurczakiem, doprawiając przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Całość zalewamy wodą, tak aby przykryła smażące się mięso. Doprawiamy solą i podgotowujemy na średnim ogniu do momentu, aż całość wody odparuje. Wyjmujemy gałązkę rozmarynu, tymianek i szałwię, dodajemy pokrojoną w kawałeczki pikantną kiełbaskę. Jeżeli sos będzie zawierał zbyt duże kawałki mięsa, można zmielić go w maszynce do mielenia mięsa. Gotowy  sos łączymy za pomocą dłoni z tartym serem Parmigiano i doprawiamy odrobiną soli, całość powinna mieć zwartą i gładką konsystencję.

Sos z warzyw

Pokrojone warzywa sparzamy we wrzącej i osolonej wodzie przez 6 min. Następnie wyjmujemy je i przekładamy do miski z wodą i lodem w celu ostudzenia ich. Odcedzamy je i dokładnie osuszamy. Przekładamy je do blendera, dodajemy 40 ml wody z gotowania, kroplę oliwy i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy sola.

Sos peperoni

Oczyszczamy peperoni i wykrajamy gniazdo z nasionami. Przekładamy ją do sokowirówki i wyciskamy sok, który następnie przepuszczamy przez gazę. Sok łączymy z octem balsamicznym i cukrem, doprawiamy solą i podgotowujemy na średnim ogniu do momentu uzyskania gęstego sosu.

Puder z peperoni (do przygotowania dzień wcześniej)

Wykładamy na blaszkę miąższ z papryki i pieczemy w temperaturze 150 st C do momentu, aż zacznie się przypalać. Zmniejszamy temperaturę do 70 st C i zostawiamy go jeszcze na 3 godziny. Po tym czasie, powinien przybrać konsystencję pudru.

Ravioli

Rozwałkowujemy ciasto na ravioli na grubość ok 0,5 mm i wykrawamy z niego paski. Rozkładamy na nich farsz z kurczakiem i zamykamy, następnie wykrawamy ravioli za pomocą ringa.

Gotujemy w osolonej wodzie przez 4 min, przekładamy do sosu z peperoni i mieszamy, dodając odrobinę oliwy.

Kompozycja dania

Sos z warzyw rozkładamy na środku talerza, a na wierzch wykładamy ravioli. Całość oprószamy pudrem z peperoni.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra