Ravioli z kurczakiem, peperoni i tymiankiem
PRZYGOTOWANIE
Makaron
Do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Dodajemy szczyptę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto, na początku za pomocą widelca, a następnie rękami zagniatając ciasto od zewnątrz do wewnątrz. Ciasto wyrabiamy przez ok 10 min, formujemy kulkę i obwijamy folią spożywczą. Odkładamy na 30 min.
Wypełnienie
Na rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę oliwy i podsmażamy mięso z kurczaka. Kiedy mięso zacznie się zarumieniać dodajemy białe wino.
Na osobnej patelni z odrobiną oliwy podsmażamy pokrojoną czerwoną cebule, a następnie łączymy ją z kurczakiem, doprawiając przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Całość zalewamy wodą, tak aby przykryła smażące się mięso. Doprawiamy solą i podgotowujemy na średnim ogniu do momentu, aż całość wody odparuje. Wyjmujemy gałązkę rozmarynu, tymianek i szałwię, dodajemy pokrojoną w kawałeczki pikantną kiełbaskę. Jeżeli sos będzie zawierał zbyt duże kawałki mięsa, można zmielić go w maszynce do mielenia mięsa. Gotowy sos łączymy za pomocą dłoni z tartym serem Parmigiano i doprawiamy odrobiną soli, całość powinna mieć zwartą i gładką konsystencję.
Sos z warzyw
Pokrojone warzywa sparzamy we wrzącej i osolonej wodzie przez 6 min. Następnie wyjmujemy je i przekładamy do miski z wodą i lodem w celu ostudzenia ich. Odcedzamy je i dokładnie osuszamy. Przekładamy je do blendera, dodajemy 40 ml wody z gotowania, kroplę oliwy i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy sola.
Sos peperoni
Oczyszczamy peperoni i wykrajamy gniazdo z nasionami. Przekładamy ją do sokowirówki i wyciskamy sok, który następnie przepuszczamy przez gazę. Sok łączymy z octem balsamicznym i cukrem, doprawiamy solą i podgotowujemy na średnim ogniu do momentu uzyskania gęstego sosu.
Puder z peperoni (do przygotowania dzień wcześniej)
Wykładamy na blaszkę miąższ z papryki i pieczemy w temperaturze 150 st C do momentu, aż zacznie się przypalać. Zmniejszamy temperaturę do 70 st C i zostawiamy go jeszcze na 3 godziny. Po tym czasie, powinien przybrać konsystencję pudru.
Ravioli
Rozwałkowujemy ciasto na ravioli na grubość ok 0,5 mm i wykrawamy z niego paski. Rozkładamy na nich farsz z kurczakiem i zamykamy, następnie wykrawamy ravioli za pomocą ringa.
Gotujemy w osolonej wodzie przez 4 min, przekładamy do sosu z peperoni i mieszamy, dodając odrobinę oliwy.
Kompozycja dania
Sos z warzyw rozkładamy na środku talerza, a na wierzch wykładamy ravioli. Całość oprószamy pudrem z peperoni.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.