Sposób przygotowania ravioli:
Usypujemy kopiec z mąki, w centrum wbijamy jajka. Zaczynając od środka, mieszamy jajka za pomocą widelca lub łyżki; później rękoma ugniatamy ciasto od zewnątrz do wewnątrz, włączając całą znajdującą się na blacie mąkę. Zawijamy ciasto w folię i odstawiamy na 30 minut w chłodne i suche miejsce. Po odpoczynku nasze ciasto będzie delikatniejsze i bardziej elastyczne, idealne do rozwałkowania. Posypujemy blat mąką, a przed rozwałkowaniem delikatnie rozpłaszczamy nasz bochenek palcami. Rozwałkowujemy ciasto zwiększając nacisk na jego brzegach do momentu uzyskania pożądanej przez nas grubości ciasta.
Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty o boku 10 cm. Na środek dodajemy łyżkę farszu i zamykamy ravioli. Gotujemy je w garnku pełnym osolonej wody przez kilka minut.
Sposób przygotowania nadzienia:
Ziemniaki rozgniatamy, podsmażamy cebulę na patelni z odrobiną oliwy i dodajemy drobno pokrojoną brukiew. Dusimy je przez kilka minut, a następnie odkładamy na bok do ostygnięcia. Wymieszamy teraz tłuczone ziemniaki, warzywa, żółtko, posiekaną natkę pietruszki, Parmigiano Reggiano, prażone orzechy, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i nadzienie gotowe!
Sos:
Podgrzewamy masło w średniej temperaturze otrzymując w ten sposób masło palone.
Kompozycja dania:
Wrzucamy ravioli do masła, dokładnie mieszamy, dodajemy ser Parmigiano Reggiano na każdą porcję.