• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

RAVIOLI Z NADZIENIEM Z ZIEMNIAKÓW I BRUKWI Z KRUSZONYMI ORZECHAMI

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: średni

Składniki - ciasto (na 4 osoby):

  • 300 g mąki Szymanowskiej Luksusowej Polskie Młyny
  • 2 jaja
  • szczypta soli

Składniki - nadzienie:

  • 4 ugotowane, duże ziemniaki
  • 200 g brukwii
  • 1 średnia cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki startego Parmigiano Reggiano DOP
  • 100 g prażonych, pokruszonych orzechów: pekan, brazylijskie, makadamia Bakalland
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Do serwowania:

  • 150 g masła
  • 2 garście startego Parmigiano Reggiano DOP

Sposób przygotowania ravioli:

Usypujemy kopiec z mąki, w centrum wbijamy jajka. Zaczynając od środka, mieszamy jajka za pomocą widelca lub łyżki; później rękoma ugniatamy ciasto od zewnątrz do wewnątrz, włączając całą znajdującą się na blacie mąkę. Zawijamy ciasto w  folię i odstawiamy na 30 minut w chłodne i suche miejsce. Po odpoczynku nasze ciasto będzie delikatniejsze i bardziej elastyczne, idealne do rozwałkowania. Posypujemy blat mąką, a przed rozwałkowaniem delikatnie rozpłaszczamy nasz bochenek palcami. Rozwałkowujemy ciasto zwiększając nacisk na jego brzegach do momentu uzyskania pożądanej przez nas grubości ciasta.

Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty o boku 10 cm. Na środek dodajemy łyżkę farszu i zamykamy ravioli. Gotujemy je w garnku pełnym osolonej wody przez kilka minut.

Sposób przygotowania nadzienia:

Ziemniaki rozgniatamy, podsmażamy cebulę na patelni z odrobiną oliwy i dodajemy drobno pokrojoną brukiew. Dusimy je przez kilka minut, a następnie odkładamy na bok do ostygnięcia. Wymieszamy teraz tłuczone ziemniaki, warzywa, żółtko, posiekaną natkę pietruszki, Parmigiano Reggiano, prażone orzechy, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i nadzienie gotowe!

Sos:

Podgrzewamy masło w średniej temperaturze otrzymując w ten sposób masło palone.

Kompozycja dania:

Wrzucamy ravioli do masła, dokładnie mieszamy, dodajemy ser Parmigiano Reggiano na każdą porcję.

Udostępnij
Przypnij1
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij1
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra