• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
RAVIOLI NADZIEWANE BAKŁAŻANEM I POMIDORKAMI

RAVIOLI NADZIEWANE BAKŁAŻANEM I POMIDORKAMI

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: średni

Na ciasto

  • 300 g mąki
  • 3 jajka

Capanatina

  • 2 peperoncino lub chili
  • 1 ziemniak
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula biała
  • 1 trzon selera
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 20 czarnych oliwek
  • garść orzechów pini
  • 20 kaparów
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • ocet
  • 3 łyżeczki cukru

RAVIOLI NADZIEWANE BAKŁAŻANEM I POMIDORKAMI

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

Do miski wsypujemy mąkę i jajka mieszając szybko łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto w dłoniach, tak długo aż będzie elastyczne, gładkie i nie będzie się do nich kleiło (ok. 4-5 minut). Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy by odpoczęło. W tym czasie przyrządzamy farsz.

Ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy na cienkie placki. Na jednym układamy farsz w niewielkich odstępach (przerwy między farszem można lekko posmarować wodą, by ciasto dobrze nam się skleiło), a następnie przykrywamy drugim plackiem. Dociskamy i wycinamy kwadraciki nożem (radełkiem). Tak przygotowane ravioli gotujemy w osolonej wodzie, do czasu aż zaczną wypływać na wierzch.

Caponatina:

Obieramy i kroimy w kostki ziemniaki, a następnie smażymy je na oleju, odstawiamy na bok. Myjemy i kroimy chili lub peperoncino, smażymy i również odstawiamy. To samo robimy z pokrojonym w kostkę bakłażanem. Na innej patelni z oliwą dodajemy posiekaną cebulę i seler, smażymy je, a następnie dodajemy pomidory i kapary oraz orzechy pini – smażymy chwilę aby następnie odstawić na bok. Powoli, powoli – gdy warzywa są już gotowe, osuszamy je na papierze kuchennym. Kiedy są już suche, wkładamy je do miski z pastą pomidorową, kaparami i orzechami pini. Na końcu dodajemy cukier do octu, wlewamy go na patelnię i podgrzewamy aż do momentu gdy odparuje ocet.

Ravioli podajemy polane sosem pomidorowym i posypane tartym serem Parmigiano Reggiano.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra