• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

RAVIOLI NADZIEWANE KASZTANAMI I KIEŁBASKĄ

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 150 g mąki kasztanowej
  • 150 g mąki
  • 400 g kasztanów
  • 150 g kiełbaski
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 liść laurowy
  • 1 kiść aromatycznych ziół (tymianek, bazylia i majeranek)
  • 60 g startego Parmigiano Reggiano
  • 20 g startego Pecorino
  • 3 jajka i 1 białko
  • 80 g masła
  • sól, pieprz
  • 2 garście mąki semoliny

RAVIOLI NADZIEWANE KASZTANAMI I KIEŁBASKĄ

PRZYGOTOWANIE

Wyłóż mąki na blat, uformuj kopczyk wewnątrz którego wbij jajka, białko i szczyptę soli. Ciasto wyrabiaj rękami, uformuj kulę i pozostaw na pół godziny. W międzyczasie przystąp do przygotowania nadzienia: gotuj kasztany w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem rozmarynu i liści laurowych. Następnie osusz je, obierz i zmiażdż tłuczkiem do ziemniaków. Umieść w misce, dodaj rozdrobnioną kiełbasę, połowę sera Parmigiano i Pecorino, pozostałe jajka i pieprz, a następnie wymieszaj.

Wrzuć do miksera masło i zioła – z tej mieszanki powstanie smaczne masło. 

Rozwałkuj ciasto, podziel na prostokąty, wypełnij nadzieniem i zamknij. Na stolnicę wysypaną mąką semoliną połóż ravioli i posyp je odrobiną semoliny. Ravioli gotuj w dużej ilości osolonej wody, a następnie dopraw do smaku masłem z aromatycznych ziół, mielonego pieprzu i pozostałego Parmigiano.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra