• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
RAVIOLI NADZIEWANE OGONEM WOŁOWYM

RAVIOLI NADZIEWANE OGONEM WOŁOWYM

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: średni

Ciasto na makaron:

  • 300 g mąki
  • 3,4 jajka

Nadzienie:

  • 800 g ogona wołowego
  • sól
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 100g świeżej kiełbasy
  • 1 cienko pokrojona cebula
  • 4 małe, pokrojone marchewki
  • 4 ząbki czosnku – zmiażdżone
  • liść laurowy
  • słodka, wędzona papryka
  • 200 g białego wina wytrawnego
  • 400 g passaty Mutti
  • świeża natka pietruszki - cienko posiekana
  • czerwony ocet winny
  • 1 gwiazdka anyżu
  • szczypta cynamonu

Krem z grana padano ChNP:

  • 200 g sera grana padano – startego
  • 200 g mleka
  • 50 g masła
  • 2 główki czosnku

RAVIOLI NADZIEWANE OGONEM WOŁOWYM

Sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania ciasta: wbijamy jajka do mąki i wyrabiamy przez 15, 20 minut aż powstanie jednolita masa. Obwijamy ją w folię i chowamy na 2 godziny w lodówki.

Rozgrzewamy piekarnik do 250’C, wysuszamy każdy kawałek ogona, doprawiamy solą i pieprzem, a na patelni z odrobiną oleju karmelizujemy na brązowy kolor. Wyrzucamy cały tłuszcz oprócz 2 łyżek. Dusimy w tłuszczu kiełbasę, cebulę, marchew, czosnek, liść laurowy, dodajemy paprykę, gotujemy przez minutę. Następnie dodajemy wino, bardzo dokładnie „skrobiemy” patelnię. Dodajemy z powrotem ogon, passatę, gotujemy aż będzie „bąbelkować” i przykrywamy garnek. Wkładamy teraz do piekarnika na najniższy poziom.

W oddzielnej, małej brytfance umieszczamy główki czosnku, pieczemy 30 minut i wyciągamy je. Czosnek następnie odciskamy, wyciągamy środek i wkładamy go do miseczki. Wyciągamy ogony, odrzucamy nadmiar tłuszczu, oczyszczamy mięso z kostki, wrzucamy do food procesora i mielimy aż otrzymamy gładką masę. Wkładamy do lodówki, rozciągamy makaron, formujemy nasze ravioli i odkładamy na bok.  Zagotowujemy wodę, wrzucamy masło na patelnię, dodajemy czosnek z miski, a jak się rozpuści, dodajemy ser grana padano, wrzucamy nasze ravioli na osoloną wodę, gotujemy 2 minuty. Przyprawiamy sosem – kremem z grana padano i serwujemy nasze ravioli nadziewane ogonem wołowym.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra