RAVIOLI Z KIEŁBASKĄ Z BROKUŁEM ROMANESCO
PRZYGOTOWANIE
Farsz
Kroimy cebulę w drobną kostkę. Kiełbaskę obieramy ze skóry i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, rozdrabniamy ją za pomocą drewnianej szpatułki. Dodajemy cebulę i podsmażamy wszystko do momentu, aż się zarumieni. Dolewamy wino i gotujemy jeszcze przez chwilę na niskim ogniu.
Obieramy i gotujemy ziemniaki. Po ugotowaniu, przeciskamy je przez praskę i odstawiamy do ostygnięcia.
Do ziemniaków dodajemy ser i kiełbaskę i doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron
Do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Dodajemy szczyptę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto, na początku za pomocą widelca, a następnie rękami. Ciasto wyrabiamy przez ok 10 min, formujemy kulkę i obwijamy folią spożywczą. Odkładamy na 30 min.
Ciasto na ravioli wyrabiamy przez chwilę, rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na jednolity placek za pomocą wałka lub maszynki do makaronu. Powinniśmy otrzymać długi pas makaronu. Zachowując odstępy o wielkości naszych ravioli, na połowie naszego ciasta wykładamy na farsz za pomocą łyżeczki. Przykrywamy wszystko drugą połową ciasta i za pomocą palców delikatnie przyciskamy dookoła wcześniej wyłożonych przez nas gromadek z farszem, tak aby pozbyć się powietrza. Wykrajamy ravioli za pomocą radełka.
Sos
Kroimy brokuł na mniejsze części i gotujemy przez 3-4 min. W międzyczasie na patelnię dodajemy oliwę, czosnek i peperoncino i podsmażamy.
Ugotowany brokuł odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy chwilę i dolewamy wino. Czekamy, aż wino odparuje, dodajemy pokrojone w pół pomidorki koktajlowe. Doprawiamy solą, pieprzem, przykrywamy pokrywką i zdejmujemy z ognia.
Kompozycja dania
Ravioli gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 min, odcedzamy i łączymy z sosem i brokułem.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.