• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
RAVIOLI Z KIEŁBASKĄ Z BROKUŁEM ROMANESCO

RAVIOLI Z KIEŁBASKĄ Z BROKUŁEM ROMANESCO

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na farsz:

  • 200 g kiełbaski
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 duża biała cebula
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 100 g tartego sera parmigiano reggiano ChNP
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

Składniki na makaron:

  • 400 g mąki 00
  • 4 jajka

Składniki na sos:

  • 1 mały brokuł romanesco
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka peperoncino
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • garść pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

RAVIOLI Z KIEŁBASKĄ Z BROKUŁEM ROMANESCO

PRZYGOTOWANIE

Farsz

Kroimy cebulę w drobną kostkę. Kiełbaskę obieramy ze skóry i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, rozdrabniamy ją za pomocą drewnianej szpatułki. Dodajemy cebulę i podsmażamy wszystko do momentu, aż się zarumieni. Dolewamy wino i gotujemy jeszcze przez chwilę na niskim ogniu. 

Obieramy i gotujemy ziemniaki. Po ugotowaniu, przeciskamy je przez praskę i odstawiamy do ostygnięcia. 

Do ziemniaków dodajemy ser i kiełbaskę i doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron

Do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Dodajemy szczyptę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto, na początku za pomocą widelca, a następnie rękami. Ciasto wyrabiamy przez ok 10 min, formujemy kulkę i obwijamy folią spożywczą. Odkładamy na 30 min. 

Ciasto na ravioli wyrabiamy przez chwilę, rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na jednolity placek za pomocą wałka lub maszynki do makaronu. Powinniśmy otrzymać długi pas makaronu. Zachowując odstępy o wielkości naszych ravioli, na połowie naszego ciasta wykładamy na farsz za pomocą łyżeczki. Przykrywamy wszystko drugą połową ciasta i za pomocą palców delikatnie przyciskamy dookoła wcześniej wyłożonych przez nas gromadek z farszem, tak aby pozbyć się powietrza. Wykrajamy ravioli  za pomocą radełka. 

Sos

Kroimy brokuł na mniejsze części i gotujemy przez 3-4 min. W międzyczasie na patelnię dodajemy oliwę, czosnek i peperoncino i podsmażamy. 

Ugotowany brokuł odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy chwilę i dolewamy wino. Czekamy, aż wino odparuje, dodajemy pokrojone w pół pomidorki koktajlowe. Doprawiamy solą, pieprzem, przykrywamy pokrywką i zdejmujemy z ognia.  

Kompozycja dania

Ravioli gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 min, odcedzamy i łączymy z sosem i brokułem.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra