• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
RAVIOLI Z MĄKI KASZTANOWEJ Z RICOTTĄ I PECORINO ROMANO

RAVIOLI Z MĄKI KASZTANOWEJ Z RICOTTĄ I PECORINO ROMANO

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Ciasto:

  • 200 g mąki kasztanowej
  • 300 g mąki 00
  • 300 ml wody (o temp. pokojowej)
  • 2 szczypty soli
  • semolina (aby zapobiec sklejaniu się ciasta)

Nadzienie:

  • 400 g sera ricotta – owczego
  • 100 g Pecorino (Romano, Sardo lub Toscano)
  • 60 g Parmigiano Reggiano DOP (do starcia)
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 2 ziarna czarnego pieprzu w kulkach (do zmiażdżenia)

Na wierzch:

  • 100 g masła
  • szałwia (6-7 listków)
  • 40 g prażonych orzechów laskowych – posiekanych w granellę

RAVIOLI Z MĄKI KASZTANOWEJ Z RICOTTĄ I PECORINO ROMANO

PRZYGOTOWANIE

Pasta

Przesiewamy mąkę przez sitko – ważne, ponieważ mąka kasztanowa ma zawsze małe grudki. Dodajemy sól  i wyrabiamy ciasto. Zaczynamy po trochu dodawać wodę. Mąką kasztanowa bardzo szybko chłonie wodę; więc należy dodawać stopniowo wodę i wyrabiamy. Kiedy dodamy całą wodę, przenosimy ciasto na stół i kończymy wyrabianie aż do otrzymania miękkiej  i gładkiej konsystencji ciasta. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do wypoczynku na 20 minut. 

Farsz

Do miski wkładamy ricottę, włączamy następnie ser Pecorino, starty Parmigiano i dobrze mieszamy aż do precyzyjnego połączenia wszystkich składników. Dodajemy jeszcze startą gałkę muszkatołową oraz według smaku czarny pieprz. 

Ravioli 

Wyjmujemy ciasto z folii, ale tylko w połowie, bo inaczej wyschnie. Wałkujemy ciasto za pomocą wałka do ciasta lub maszyny do makaronu. Oczywiście, jeśli zdecydujemy się użyć maszyny do ciasta, pomijamy wałkowanie ręczne. W tym momencie kroimy ciasto nożem, aby uzyskać duży prostokąt, który podzielimy na pół. Układamy kulki farszu obok siebie, rozstawiając je o kilka centymetrów. Po zakończeniu delikatnie podnosimy drugi prostokątny pas ciasta i kładziemy go dokładnie na wierzchu. Ściskamy dobrze opuszkami palców wokół wypełnienia, aby uszczelnić dwa płaty, łącząc je ze sobą usuwając powietrze z wnętrza. Gdy ciasto zostanie szczelnie zamknięte dociskamy je jeszcze mocno palcami: wokół nadzienia i wzdłuż krawędzi. Kroimy kwadraty za pomocą radełka do ciasta lub wyciskając je foremkami.

Układamy ravioli na powierzchni pokrytej semoliną – co spowoduje, że nie będą się do siebie kleiły.

 

Kompozycja dania

Do gotowania ravioli nastawiamy wodę w garnku, a kiedy się zagotuje, solimy. Na dużej patelni rozpuszczamy masło (mały ogień) razem z listkami szałwii. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy oddzielnie nasze ravioli, uważając aby się nie sklejały. Kiedy staną się lekko żółtawe, wyciągamy je cedzakiem i wrzucamy bezpośrednio na patelnię na 2 minuty. 

Włączamy także granellę orzechową i zostawiamy, aby wszystkie smaki i aromaty się ładnie skomponowały, przez kilka minut. Kiedy ravioli wydają się nieco suche, dodajemy do nich chochlę wody z gotowania i delikatnie mieszamy. 

Rada od Cristiny:

Nie wyrzucamy nigdy resztek ciasta, można ich użyć do tzw. maltagliati czyli kawałeczków makaronu, których z powodzeniem możemy używać ich do zup.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra