Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka i ugniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Owijamy miskę folią spożywczą i zostawiamy do odpoczynku.
Farsz:
Boczek kroimy w małe kawałki i wrzucamy go na teflonową patelnię. Stawiamy na bardzo niskim ogniu. Gdy boczek będzie chrupiący, mieszamy ze sprasowanymi ziemniakami i tymiankiem, aż utworzy się gładka pasta. Przed przyprawianiem sprawdzamy czy boczek jeszcze tego wymaga.
Odwijamy ciasto, wycinamy krążki za pomocą noża. Nakładamy sporą porcję farszu na jeden, a następnie go przykrywamy innym kwadratem ciasta. Ściskamy krawędzie, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Drugą opcją może być rozwałkowanie ciasta w 2 długie paski, na pierwszym ułożenie farszu w równych odległościach, a następnie przykrycie drugim paskiem – dociskając krawędzie ciasta, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut. Rozpuszczamy na patelni masło, podsmażymy trochę ravioli, a następnie dodajemy posiekany koperek.