• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

RAVIOLI Z ZIEMNIAKAMI, BOCZKIEM I TYMIANKIEM

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na ciasto (4 porcje):

  • 400 g mąki 00
  • 4 jajka

Farsz:

  • 300 g boczku
  • 300 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • tymianek
  • sól, czarny pieprz

Do podania:

  • masło
  • koper

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka i ugniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Owijamy miskę folią spożywczą i zostawiamy do odpoczynku. 

Farsz:

Boczek kroimy w małe kawałki i wrzucamy go na teflonową patelnię. Stawiamy na bardzo niskim ogniu. Gdy boczek będzie chrupiący, mieszamy ze sprasowanymi ziemniakami i tymiankiem, aż utworzy się gładka pasta. Przed przyprawianiem sprawdzamy czy boczek jeszcze tego wymaga. 

Odwijamy ciasto, wycinamy krążki za pomocą noża. Nakładamy sporą porcję farszu na jeden, a następnie go przykrywamy innym kwadratem ciasta. Ściskamy krawędzie, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Drugą opcją może być rozwałkowanie ciasta w 2 długie paski, na pierwszym ułożenie farszu w równych  odległościach, a następnie przykrycie drugim paskiem – dociskając krawędzie ciasta, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut. Rozpuszczamy na patelni masło, podsmażymy trochę ravioli, a następnie dodajemy posiekany koperek.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra