RAVIOLI Z ZIEMNIAKAMI I PECORINO SARDO DOP
PRZYGOTOWANIE
Nadzienie:
Gotujemy ziemniaki, a następnie obieramy je i miażdżymy za pomocą praski.
Na małej patelni rumienimy drobno posiekaną cebulę na oliwie wraz z obranym i zmiażdżonym czosnkiem, a gdy będzie już ładnie złoty, wyjmujemy go i łączymy olej oraz cebulę z ziemniakami. Dodaj także starty ser Pecorino i posiekaną miętę, dobrze mieszamy, dodajemy sól i przykrywamy folią spożywczą.
Pasta:
Obie mąki przesiewamy dodając szczyptę soli, następnie dodajemy po trochu wody i wyrabiamy aż do momentu, kiedy otrzymamy jednorodną i elastyczną mieszaninę. Zawijamy ciasto w folię i zostawiamy do odpoczynku w temperaturze pokojowej na pół godziny.
Na wierzch:
Rozpuszczamy 4 łyżki masła na patelni, a następnie dodajmy listki szałwii.
Kompozycja dania:
Po upływie czasu odpoczynku ciasta, rozwałkowywujemy je i za pomocą wykrojnika (coppapasta) wycinamy krążki o średnicy 8cm. Po środku każdego nakładamy pełną łyżkę nadzienia, składamy na pół, aż uzyskamy półksiężyce, a następnie ściskamy końce, najpierw prawą krawędź, a następnie lewą, postępując w ten sposób, aż do użyjemy całego ciasta.
Zagotujemy teraz wodę, dodajemy sól i wrzucamy nasze gotowe culurgiones na około 3 minuty.
Odcedzamy i podajemy od razu, polewając masłem z szałwią i oprószając startym serem Pecorino .
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.