• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
RAVIOLI Z ZIEMNIAKAMI I PECORINO SARDO DOP

RAVIOLI Z ZIEMNIAKAMI I PECORINO SARDO DOP

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Nadzienie:

  • 600 g ziemniaków z czerwoną skórką (waga całych ziemniaków ze skórkami)
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 200 g sera Pecorino (pół dojrzałego)
  • 10 listków świeżej mięty
  • 1 średnia cebula
  • sól

Ciasto:

  • 150 g mąki 00
  • 150 g durum
  • 150 g ciepłej wody
  • sól

Na wierzch:

  • 4-5 łyżek masła
  • kilka listków szałwii
  • ser Pecorino Sardo

RAVIOLI Z ZIEMNIAKAMI I PECORINO SARDO DOP

PRZYGOTOWANIE

Nadzienie:

Gotujemy ziemniaki, a następnie obieramy je i miażdżymy za pomocą praski. 

Na małej patelni rumienimy drobno posiekaną cebulę na oliwie wraz z obranym i zmiażdżonym czosnkiem, a gdy będzie już ładnie złoty, wyjmujemy go i łączymy olej oraz  cebulę z ziemniakami. Dodaj także starty ser Pecorino i posiekaną miętę, dobrze mieszamy, dodajemy sól i przykrywamy folią spożywczą.

Pasta:

Obie mąki przesiewamy dodając szczyptę soli, następnie dodajemy po trochu wody i wyrabiamy aż do momentu, kiedy otrzymamy jednorodną i elastyczną mieszaninę. Zawijamy ciasto w folię i zostawiamy do odpoczynku w temperaturze pokojowej na pół godziny. 

Na wierzch:

Rozpuszczamy 4 łyżki masła na patelni, a następnie dodajmy listki szałwii. 

Kompozycja dania:

Po upływie czasu odpoczynku ciasta, rozwałkowywujemy je i za pomocą wykrojnika (coppapasta) wycinamy krążki o średnicy 8cm.  Po środku każdego nakładamy pełną łyżkę nadzienia, składamy na pół, aż uzyskamy półksiężyce, a następnie ściskamy końce, najpierw prawą krawędź, a następnie lewą, postępując w ten sposób, aż do użyjemy całego ciasta. 

Zagotujemy teraz wodę, dodajemy sól i wrzucamy nasze gotowe culurgiones na około 3 minuty. 

Odcedzamy i podajemy od razu, polewając masłem z szałwią i oprószając startym serem Pecorino .

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra