RAVIOLO WYPEŁNIONE PLYNNYM ŻÓŁTKIEM, SEREM RICOTTA I SZPINAKIEM
PRZYGOTOWANIE
Ciasto na raviolo
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i zaczynamy wyrabiać ciasto do połączenia się składników. Następnie przekładamy je na oprószoną semoliną stolnicę i wyrabiamy przez kilka minut. Owijamy folią spożywczą i odkładamy na ok 30 min w zimne miejsce.
Farsz:
Cebulę obieramy i cienko kroimy. Podsmażamy ją na patelni z odrobiną oliwy i masła. Jak tylko się zeszkli dodajemy umyty szpinak i gotujemy przez kilka minut. Na koniec redukujemy nadmiar wody i zdejmujemy patelnię z ognia.
W misce łączymy ricottę, tarty ser Parmigiano Reggiano, Pecorino i startą gałkę muszkatołową. Następnie dodajemy ugotowany i posiekany szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. (możemy również użyć blendera i zblendować wszystkie składniki).
Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 1 mm. Wycinamy 8 kół o średnicy ok 18 cm każde.
Na środek 4 wyciętych kół, za pomocą rękawa kuchennego wykładamy szpinak z ricottą. Na środek farszu wykładamy żółtko. Następnie farsz przykrywamy kolejnym wyciętym kołem i lekko uciskamy go palcami dookoła pozbywając się nadmiaru powietrza. Boki lekko uciskamy widelcem nadając im charakterystyczną formę. Na koniec na bokach rozprowadzamy roztrzepane białko.
Gotowe ravioli wykładam na ściereczce kuchennej.
Gotujemy je w osolonej wodzie, nie więcej niż dwa na raz, przez kilka minut.
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy liście szałwii.
Ravioli odcedzamy i przekładamy na patelnię z masłem i szałwią.
Ravioli wykładamy na talerz, dekorujemy liśćmi szałwii i tartym serem Parmigiano Reggiano.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.