• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
RAVIOLO Z PŁYNNYM ŻÓŁTKIEM

RAVIOLO Z PŁYNNYM ŻÓŁTKIEM

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki 00
  • 2 jajka
  • garść semoliny do oprószenia blatu

Składniki na farsz:

  • 100 g ricotty
  • 100 g szpinaku
  • 4 żółtka
  • 1 białko do smarowania
  • 20 g tartego sera Parmigiano Reggiano ChNP
  • 20 g sera Pecorino Romano ChNP
  • 1 mała cebula
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka masła
  • sól i pieprz

Dodatki:

  • 80 g tartego sera Parmigiano Reggiano ChNP

RAVIOLO WYPEŁNIONE PLYNNYM ŻÓŁTKIEM, SEREM RICOTTA I SZPINAKIEM

PRZYGOTOWANIE

Ciasto na raviolo

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i zaczynamy wyrabiać ciasto do połączenia się składników. Następnie przekładamy je na oprószoną semoliną stolnicę i wyrabiamy przez kilka minut. Owijamy folią spożywczą i odkładamy na ok 30 min w zimne miejsce.

Farsz: 

Cebulę obieramy i cienko kroimy. Podsmażamy ją na patelni z odrobiną oliwy i masła. Jak tylko się zeszkli dodajemy umyty szpinak i gotujemy przez kilka minut. Na koniec redukujemy nadmiar wody i zdejmujemy patelnię z ognia. 

W misce łączymy ricottę, tarty ser Parmigiano Reggiano, Pecorino i startą gałkę muszkatołową. Następnie dodajemy ugotowany i posiekany szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. (możemy również użyć blendera i zblendować wszystkie składniki). 

Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 1 mm. Wycinamy 8 kół o średnicy ok 18 cm każde. 

Na środek 4 wyciętych kół, za pomocą rękawa kuchennego wykładamy szpinak z ricottą. Na środek farszu wykładamy żółtko. Następnie farsz przykrywamy kolejnym wyciętym kołem i lekko uciskamy go palcami dookoła pozbywając się nadmiaru powietrza. Boki lekko uciskamy  widelcem nadając im charakterystyczną formę. Na koniec na bokach rozprowadzamy roztrzepane białko. 

Gotowe ravioli wykładam na ściereczce kuchennej.

Gotujemy je w osolonej wodzie, nie więcej niż dwa na raz, przez kilka minut.

Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy liście szałwii. 

Ravioli odcedzamy i przekładamy na patelnię z masłem i szałwią.

Ravioli wykładamy na talerz, dekorujemy liśćmi szałwii i tartym serem Parmigiano Reggiano.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra