RAVIOLONE Z PARMIGIANO REGGIANO CHNP I SZPINAKIEM
PRZYGOTOWANIE
Ciasto na raviolone
Do małej miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, koncentrat pomidorowy i wszystko delikatnie mieszamy. Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy przez kilka minut. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na 30 min.
Farsz
Cienko kroimy cebulę i obsmażamy ją z oliwą i masłem. Kiedy cebula zacznie się szklić dodajemy do niej szpinak, parę łyżek wody i gotujemy jeszcze kilka minut dopóki nie osiągną zwartej masy.
W małej miseczce mieszamy ricottę, tarty ser Parmiggiano Reggiano ChNP i szczyptę gałki muszkatołowej.
Do mieszanki serów dodajemy wystudzony szpinak, wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Wyjmujemy ciasto na raviolone. Rozwałkowujemy je na cienki placek i wykrajamy z niego 8 kółek o średnicy ok 12 cm.
Mieszankę szpinaku i serów przekładamy do rękawa cukierniczego i na każdy z 4 kołek wyciskamy farsz w kształcie spirali zostawiając odstęp ok 2 cm od brzegów. Na środek każdego raviolone kładziemy delikatnie 1 żółtko i przykrywamy to kolejną warstwę makaronu i delikatnie zamykamy, żeby nie uszkodzić żółtka. Gotowe raviolone przekładamy na ścierkę kuchenną i oprószamy mąką.
Na małej patelni podsmażamy oczyszczone liście szałwii z odrobiną oliwy dopóki nie zbrązowieją. Następnie blendujemy je z 150 g oliwy i blanszowanym czosnkiem.
Do gotującej się osolonej wody wkładamy pojedynczo ravioli. Gotujemy przez 1 min, wyjmujemy na każdy talerz za pomocą łyżki cedzakowej.
Na raviolone wykładamy sos czosnkowo-szałwiowy. Całość doprawiamy świeżym pieprzem i tartym serem Parmigiano.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.