• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
RAVIOLONE Z PARMIGIANO REGGIANO CHNP I SZPINAKIEM

Raviolone z Parmigiano Reggiano ChNP i szpinakiem

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: średni

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki 00
  • łyżka koncentratu pomidorowego Mutti
  • 2 żółtka

Składniki na farsz

  • 100 g sera ricotta
  • 100 g szpinaku ugotowanego i wyciśniętego
  • 4 żółtka
  • 20 g sera Pecorino ChNP
  • 20 g sera Parmigiano Reggiano ChNP + 80 g do posypania
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 15 g masła
  • sól i pieprz
  • 20 g szałwii
  • 4 ząbki czosnku (blanszowane we wrzącej wodzie)

RAVIOLONE Z PARMIGIANO REGGIANO CHNP I SZPINAKIEM

PRZYGOTOWANIE

Ciasto na raviolone

Do małej miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, koncentrat pomidorowy i wszystko delikatnie mieszamy. Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy przez kilka minut. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na 30 min.

Farsz

Cienko kroimy cebulę i obsmażamy ją z oliwą i masłem. Kiedy cebula zacznie się szklić dodajemy do niej szpinak, parę łyżek wody i gotujemy jeszcze kilka minut dopóki nie osiągną zwartej masy.

W małej miseczce mieszamy ricottę, tarty ser Parmiggiano Reggiano ChNP i szczyptę gałki muszkatołowej.

Do mieszanki serów dodajemy wystudzony szpinak, wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Wyjmujemy ciasto na raviolone. Rozwałkowujemy je na cienki placek i wykrajamy z niego 8 kółek o średnicy ok 12 cm.

Mieszankę szpinaku i serów przekładamy do rękawa cukierniczego i na każdy z 4 kołek wyciskamy farsz w kształcie spirali zostawiając odstęp ok 2 cm od brzegów.  Na środek każdego raviolone kładziemy delikatnie 1 żółtko i przykrywamy to kolejną warstwę makaronu i delikatnie zamykamy, żeby nie uszkodzić żółtka. Gotowe raviolone przekładamy na ścierkę kuchenną i oprószamy mąką.

Na małej patelni podsmażamy oczyszczone liście szałwii z odrobiną oliwy dopóki nie zbrązowieją. Następnie blendujemy je z 150 g oliwy i blanszowanym czosnkiem.

Do gotującej się osolonej wody wkładamy pojedynczo ravioli. Gotujemy przez 1 min, wyjmujemy na każdy talerz za pomocą łyżki cedzakowej.

Na raviolone wykładamy sos czosnkowo-szałwiowy. Całość doprawiamy świeżym pieprzem i tartym serem Parmigiano.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra