• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

RIGATONI Z KIEŁBASĄ JAGNIĘCĄ

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 20 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 400 g makaronu rigatoni
  • 40 g masła
  • 100 ml oliwy extra vergine
  • 400 g kiełbasy jagnięcej
  • 50 ml bulionu
  • 2 jajka
  • 60 g Parmigiano Reggiano
  • sól

RIGATONI Z KIEŁBASĄ JAGNIĘCĄ

PRZYGOTOWANIE

Stawiamy na średnim ogniu garnek z połową przygotowanego masła i oliwą. Zdejmujemy skórkę z kiełbasy i wrzucamy ją do garnka, rozdrabniając ją na mniejsze kawałki drewnianą łyżką. Gotujemy na małym ogniu, dodając odrobinę bulionu (żeby kiełbasa zbytnio nie wyschła).

W międzyczasie ubijamy w misce jajka. Doprawiamy je szczyptą soli i połową Parmigiano Reggiano.

Gotujemy rigatoni we wrzącej, osolonej wodzie i wrzucamy je na patelnię. Dodajemy resztę masła i parmezanu. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy ubite jajka i mieszamy do momentu, w którym jajka nabiorą kremowej konsystencji.

Podajemy na gorąco.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra