• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
rigatoni z ragout przepis

RIGATONI Z RAGOUT NEAPOLITAŃSKIM

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 2 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 400 g rigatoni Barilla
  • 100 g prosciutto
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 kg łopatki wieprzowej
  • 100 g schabu
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 600 g cebuli
  • 50 g masła
  • 0,3 l oliwy z oliwek extra vergine
  • gałązka mięty
  • 0,3 l czerwonego wina
  • od 100 do 300 g koncentratu pomidorowego Mutti Doppio
  • 1500 g passaty pomidorowej Mutti
  • bazylia
  • czarny pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Warzywa kroimy w dużą kostkę, wkładamy mielone mięso do rondla wraz z wędzonym boczkiem i oliwą, ogrzewamy na bardzo małym ogniu, aż cebula zacznie się podsmażać. Dodajemy łopatkę, schab i żeberka. Przykrywamy i rumienimy na bardzo małym ogniu, często obracając: gdy cebula zaczyna brązowieć, odkrywamy, mieszamy, dodając trochę wina, do czasu aż alkohol wyparuje.

Dodajemy nie więcej niż dwie lub trzy łyżki koncentratu pomidorowego Mutti i dusimy pod przykryciem. Zwracamy szczególną uwagę na to, żeby koncentrat topił się w tłuszczu, ale bez spalania. W tym momencie dodajemy passatę pomidorową Mutti, sól, bazylię zmiażdżoną w dłoni i jedną chochlę wody, teraz przykrywamy garnek i zostawiamy gotując na około pół godziny, następnie zmniejszamy ogień gotujemy przez co najmniej godzinę, wyjmujemy całe mięso i przekładamy je na talerz. Sam sos bez mięsa gotujemy jeszcze przez kilka minut.

Następnie sos łączymy z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem al dente, posypujemy porcje dużą ilością startego sera Pecorino i pachnącym, czarnym pieprzu. Obok serwujemy osobno mięso.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra