• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
RIGATONI Z RAGOUT Z WIEPRZOWINY

RIGATONI Z RAGOUT WIEPRZOWYM

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 320 g makaronu Rigatoni Barilla
  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 70 g tartego sera Pecorino Romano ChNP
  • 2 kiełbaski
  • 400 g passaty pomidorowej
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 100 g białego wytrawnego wina
  • sól i czarny pieprz

WŁOSKI MAKARON RIGATONI Z RAGOUT Z WIEPRZOWINY OPRÓSZONE SEREM PECORINO ROMANO CHNP

PRZYGOTOWANIE

Na patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy obrane z kości i pokrojone w kostkę mięso wieprzowe oraz obrane ze skóry i rozdrobnione kiełbaski. Jak tylko całość się zarumieni dodajemy wino, odparowujemy alkohol i dodajemy passatę pomidorową. Doprawiamy solą, zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok 20 min mieszając od czasu do czasu. 

W międzyczasie w garnku z osoloną wodą gotujemy makaron Rigatoni. Jak tylko makaron będzie al dente odcedzamy go i dodajemy na patelnię z mięsem i sosem pomidorowym. Dokładnie mieszamy i oprószamy tartym serem Pecorino Romano.

Przed podaniem doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra