RISOTTO Z DYNIĄ
Sposób przygotowania:
Pieczemy dynię w 180st. C przez 1 godzinę. Do garnka wlewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy posiekaną cebulę, dusimy 10 minut na niskim ogniu, dodajemy ryż i prażymy kilka minut, cały czas mieszając. Dodajemy wino i dalej mieszamy 3 minuty, dodajemy dynię (bez skórki) i szałwię.
Kolejnym krokiem będzie dodanie bulionu (wcześniej gotowany w dodatkowym garnku, ciągle babelkujący) tak, aby przykryć ryż i dynię. Kiedy tylko ryż zaczyna wchłaniać płyn, dodajemy chochlę bulionu, ciągle mieszając. Pilnujemy, aby w razie potrzeby dodawać jeszcze bulion, tak aby ryż wchłonął płyn całkowicie i uzyskał swoistą konsystencję dla risotto. Zajmie to około 15-20 minut.
Kiedy ryż będzie gotowy, wmieszamy masło (musi być bardzo zimne i mieszane w ryżu, aż całkiem się rozpuści, następnie dodajemy ser Taleggio pokrojony w małą kostkę i mieszamy aż się rozpuści). Natychmiast serwujemy.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.