• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
RISOTTO Z GORGONZOLĄ I RADICCHIO

RISOTTO Z GORGONZOLĄ I RADICCHIO

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 35 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 320 g ryżu Arborio Riso Gallo
  • 100 ml śmietanki
  • 200 g radicchio
  • 20 g masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 100 g sera Gorgonzola dolce DOP
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 20 g Parmigiano Reggiano DOP

RISOTTO Z GORGONZOLĄ I RADICCHIO

PRZYGOTOWANIE

Dokładnie myjemy radicchio i kroimy w paski. Posiekaną cebulę dusimy w rondlu z oliwą i masłem, dodajemy połowę pasków radicchio i brązowimy przez minutę. Dodajemy ryż i obtaczamy go precyzyjnie w zaprawie cebulowej, polewamy winem, a gdy to wyparuje, zaczynamy gotować risotto, dodając chochlę bulionu. Gdy bulion będzie wyparowywał, dodajemy znowu odrobinę bulionu. Pięć minut przed końcem gotowania dodajemy resztę radicchio.

Gorgonzolę obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki i topimy na małej patelni ze śmietaną, od czasu do czasu mieszając łyżką. Zdejmujemy risotto z ognia, łączymy z ​​gorgonzolą, Parmigiano Reggiano i odstawiamy na kilka minut. Podajemy gorące.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra