RISOTTO Z DYNIĄ I CHRUPIĄCYM GUANCIALE
PRZYGOTOWANIE
Dynię myjemy i kroimy w duże kawałki. Wykładamy ją na blaszce do pieczenia i pieczemy razem z gałązką szałwii w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez ok 1 godzinę. Po upieczeniu dynię obieramy ze skóry i studzimy na sitku.
Posiekaną szalotkę podsmażamy na patelni z kilkoma łyżkami oliwy do momentu, aż się zeszkli. Dodajemy ryż i podsmażamy go przez 1 min. Dolewamy białe wino, odparowujemy alkohol i dodajemy dynię. Mieszamy. Wlewamy kilka łyżek gorącego wywaru warzywnego i zaczynamy gotować. Jak tylko wywar się wchłonie ponownie wlewamy kilka łyżek, mieszamy. Całą procedurę powtarzamy do czasu, aż ryż będzie gotowy.
Na patelni, na lekkim ogniu, podsmażamy pokrojone w kostkę guanciale, tak aby wytopić większość tłuszczu. Guanciale powinno być chrupiące. Odkładamy na bok na małe sitko.
Gotowe risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy tarty ser Pecorino, masło, a przed podaniem oprószamy je chrupiącym guanciale.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.