• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
RISOTTO Z DYNIĄ I CHRUPIĄCYM GUANCIALE

RISOTTO Z DYNIĄ I CHRUPIĄCYM GUANCIALE

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 320 g ryżu
  • 2 l wywaru warzywnego
  • 2 szalotki
  • 1 kg dojrzałej dyni typu nelson
  • 250 g guanciale
  • 100 g białego wytrawnego wina
  • 130 g tartego sera Pecorino Toscano
  • świeża szałwia
  • 50 g zimnego masła
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine

RISOTTO Z DYNIĄ I CHRUPIĄCYM GUANCIALE

PRZYGOTOWANIE

Dynię myjemy i kroimy w duże kawałki. Wykładamy ją na blaszce do pieczenia i pieczemy razem z gałązką szałwii w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez ok 1 godzinę. Po upieczeniu dynię obieramy ze skóry i studzimy na sitku.

Posiekaną szalotkę podsmażamy na patelni z kilkoma łyżkami oliwy do momentu, aż się zeszkli. Dodajemy ryż i podsmażamy go przez 1 min. Dolewamy białe wino, odparowujemy alkohol i dodajemy dynię. Mieszamy. Wlewamy kilka łyżek gorącego wywaru warzywnego i zaczynamy gotować. Jak tylko wywar się wchłonie ponownie wlewamy kilka łyżek, mieszamy. Całą procedurę powtarzamy do czasu, aż ryż będzie gotowy.

Na patelni, na lekkim ogniu, podsmażamy pokrojone w kostkę guanciale, tak aby wytopić większość tłuszczu. Guanciale powinno być chrupiące. Odkładamy na bok na małe sitko.

Gotowe risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy tarty ser Pecorino, masło, a przed podaniem oprószamy je chrupiącym guanciale.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra