• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

RISOTTO Z KIEŁBASKĄ

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 35 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 400 g ryżu Arborio
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 1 cebula – drobno posiekana
  • 500 g surowej kiełbasy bez skóry
  • 350 g wytrawnego wina czerwonego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki niesolonego masła – podzielonego w kawałki
  • 100 g sera Parmigiano Reggiano ChNP
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

RISOTTO Z KIEŁBASKĄ

PRZYGOTOWANIE

Bulion trzymamy na tlącym się ogniu w małym garnku. Na patelnię wlewamy odrobinkę oliwy i stawiamy na średnim ogniu, dodajemy cebulę. Dusimy, aż zmięknie – około 5 minut. Dodajemy kiełbasę i za pomocą drewnianej szpatułki, rozdrabniamy ją na małe kawałki. Gotujemy aż nabierze brązowego koloru – 5 minut, włączamy wino i gotujemy aż całość zredukuje się do 1/3, dodajemy koncentrat pomidorowy, chochlę bulionu i kończymy w ten sposób gotowanie. 

W średniej wielkości garnku, rozpuszczamy 2 łyżki masła, a kiedy będzie gorące, przekładamy do niego ryż i wymieszaj tak, aby pokrył się masłem. Następnie zalewamy ryż ciepłym bulionem. Mieszamy aż ryż całkiem wchłonie płyn i powtarzamy czynność, aż ryż będzie prawie gotowy – w tym punkcie dodajemy kiełbasę i mieszamy do chwili, kiedy płyn się wchłonie. Jeśli potrzeba – dodajemy jeszcze troche bulionu. Kiedy potrawa będzie gotowa, dodajemy resztę masła i ser Parmigiano. 

Mieszamy aż masło się rozpuści, a ser dobrze połączy się ze składnikami. Natychmiast serwujemy.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra