RISOTTO Z KIEŁBASKĄ
PRZYGOTOWANIE
Bulion trzymamy na tlącym się ogniu w małym garnku. Na patelnię wlewamy odrobinkę oliwy i stawiamy na średnim ogniu, dodajemy cebulę. Dusimy, aż zmięknie – około 5 minut. Dodajemy kiełbasę i za pomocą drewnianej szpatułki, rozdrabniamy ją na małe kawałki. Gotujemy aż nabierze brązowego koloru – 5 minut, włączamy wino i gotujemy aż całość zredukuje się do 1/3, dodajemy koncentrat pomidorowy, chochlę bulionu i kończymy w ten sposób gotowanie.
W średniej wielkości garnku, rozpuszczamy 2 łyżki masła, a kiedy będzie gorące, przekładamy do niego ryż i wymieszaj tak, aby pokrył się masłem. Następnie zalewamy ryż ciepłym bulionem. Mieszamy aż ryż całkiem wchłonie płyn i powtarzamy czynność, aż ryż będzie prawie gotowy – w tym punkcie dodajemy kiełbasę i mieszamy do chwili, kiedy płyn się wchłonie. Jeśli potrzeba – dodajemy jeszcze troche bulionu. Kiedy potrawa będzie gotowa, dodajemy resztę masła i ser Parmigiano.
Mieszamy aż masło się rozpuści, a ser dobrze połączy się ze składnikami. Natychmiast serwujemy.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.