• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
RISOTTO Z MAŁŻAMI

RISOTTO Z MAŁŻAMI

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 35 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów
  • 1 duża, posiekana cebula
  • 2 marchewki, pokrojone w plasterki
  • 3 chili
  • 2 łodygi selera, pokrojone w plasterki
  • 100 g wytrawnego wina białego
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 g świeżych liści bazylii
  • 50 g świeżej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 20 g masła
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 1 kg muli
  • 500 g ośmiorniczek ‘baby’

Risotto:

  • 600 g ryżu Venere
  • 50 g masła
  • 1 cebula – posiekana
  • 200 g wytrawnego wina białego
  • 2 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • bułka tarta

RISOTTO Z MAŁŻAMI

PRZYGOTOWANIE

Na dużej patelni wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dusimy cebulę z chilli i zmiażdżonym czosnkiem aż się zrumienią. Zwiększamy temperaturę do maksymalnej , dodajemy pomidory i gotujemy około 5 minut. Dodajemy masło, ośmiorniczki, gotujemy jeszcze 5 minut, zalewamy niewielką ilością wina, dodajemy następnie mule, przykrywamy. Gotujemy 3 minuty, wstrząsamy patelnią  mieszając w ten sposób zawartość. Zdejmujemy z ognia, oprószamy drobno posiekanymi ziołami, odstawiamy. 

Risotto:

Cebulę rumienimy na patelni z masłem, dodając wino i gotujemy z bulionem. Smarujemy tortownicę oliwą z oliwek, posypujemy bułką tartą, wypełniamy risotto, wkładamy na godzinę do piekarnika, lekko studzimy, przekładamy na duży talerz odwracając do góry nogami, a na wierzch nakładamy nasz sos.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra