• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
RISOTTO Z OWOCAMI MORZA

RISOTTO Z OWOCAMI MORZA

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: łatwy

RISOTTO:

  • 320 g ryżu arborio
  • 500 g muli
  • 500 g małży
  • 200 g mini kalmarów
  • 200 g małych sepii
  • 200 g ośmiorniczek
  • 200 g krewetek
  • 400 g pomidorów San Marzano
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 szklanka białego wina
  • wywar rybny
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz, ostra papryka

WYWAR RYBNY:

  • głowy i pancerze z 500 g świeżych krewetek
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 1 litr wody

RISOTTO Z OWOCAMI MORZA

PRZYGOTOWANIE

Wywar:

Siekamy głowy i pancerze krewetek, podsmażamy je na patelni z niewielką ilością oliwy, dodajemy cebulę pokrojoną w 4 części, a marchew pokrojoną na większe kawałki. Zostawiamy tak, aby wszystkie składniki przejęły od siebie aromaty. Zalewamy wodą i zostawiamy gotujące się. Pod koniec gotowania odcedzamy otrzymane bisque miażdżąc odpady krewetkowe na sitku.  

Risotto:

Wkładamy małże do wody i soli na przynajmniej 3 godziny. Bardzo dobrze oczyszczamy mule, usuwając pozostałości z muszli i usuwając charakterystyczny pasek/wąs. 

Kalmary, sepie i ośmiorniczki oczyszczamy. Odkładamy je na papier, aby dobrze wyschły. Następnie smażymy je na niewielkiej ilości oliwy. Dodajemy ryby i zostawiamy, aby wszystkie składniki przejęły od siebie aromaty, po czym dodajemy wino i wywar rybny.  

Na patelni z dodatkiem oliwy, wrzucamy małże aby otworzyć muszle. Te, które się nie otworzą, wyrzucamy a od reszty oddzielamy puste muszelki – bez małży. 

Krewetki czyścimy eliminując pancerze, ale nie odrzucając ich – odkładamy na bok. 

Do rondelka wlewamy trochę oliwy z oliwek i ząbek czosnku; smażymy. Wrzucamy ryż. Kiedy będzie uprażony dodajemy owoce morza, które przygotowaliśmy na początku oraz obrane krewetki. Wszystko zanurzamy w wywarze rybnym. 

Na dwie minuty przed zakończeniem gotowania dodajemy obrane małże i mule, przyprawiamy solą oraz pieprzem.  

Przed zaserwowaniem delikatnie polewamy oliwą (okrężnie), posypujemy natką pietruszki i dekorujemy kilkoma muszelkami małży i muli.  

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra