• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
RISOTO

RISOTTO Z PARMIGIANO REGGIANO

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 100 g niesolonego masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergin
  • 1 średniej wielkości żółta cebula, oczyszczona i pokrojona w plasterki
  • 400 g włoskiego ryżu arborio
  • 1,5 litra odtłuszczonego bulionu mięsnego
  • sól do smaku
  • 150 g świeżo startego Parmigiano Reggiano
  • odrobina świeżo startego Parmigiano Reggiano do podania

Na patelni rozgrzać oliwę i jedną trzecią masła, następnie dodać całe gałązki rozmarynu, ząbek czosnku i dynię. Dynia automatycznie uwolni trochę płynu, więc nie trzeba będzie dodawać wody. Gotować przez ok. 20 minut lub do chwili, gdy dynia zmięknie i zacznie się rozpływać. Usunąć gałązki rozmarynu i ząbek czosnku.

W innej dużej patelni rozgrzać połowę z pozostałego masła i lekko podsmażyć cebulę, aż będzie miękka. Następnie dodać ryż, lekko podsmażyć, stale mieszając, przez kilka minut. Dodać trochę gorącego bulionu, a następnie dynię. Stopniowo dodawać więcej bulionu, aż zostanie wchłonięty przez ryż, mieszając co jakiś czas, żeby nie dopuścić do przywierania ryżu do patelni. Zdjąć z ognia i dodać pozostałą część masła i Parmigiano Reggiano, a następnie posypać posiekanym rozmarynem.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra