RISOTTO Z PROSECCO
PRZYGOTOWANIE
Najpierw myjemy warzywa na bulion, czyścimy i kroimy w 1 cm kostkę. Następnie podsmażamy w garnku o pojemności 3 l z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Dodajemy 2 l zimnej wody i zagotowujemy. W międzyczasie drobno kroimy szalotkę i czosnek. Na patelni z odrobiną masła i oliwy podsmażamy szalotkę.
Na oddzielnej patelni z odrobiną oliwy podsmażamy czosnek z grzybami. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ryż i podprażamy go przez chwilę. Dodajemy połowę Prosecco i odparowujemy alkohol. Za pomocą łyżki cedzakowej dodajemy ciepły bulion.
Kontynuujemy gotowanie przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy ryż będzie już prawie gotowy, dodajemy pozostałą część Prosecco, tarty ser Parmigiano Reggiano ChNP i grzyby.
Przed podaniem całość oprószamy posiekaną pietruszką. Risotto serwujemy od razu!
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.