• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
TALERZ Z WŁOSKIM RISOTTO

RISOTTO Z PROSECCO

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na bulion:

  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 liście laurowe
  • 10 ziaren pieprzu
  • 2 łodygi selera
  • 1 gałązka pietruszki
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 1 ziemniak
  • sól

Składniki na risotto:

  • 280 g ryżu Carnaroli
  • 1 szalotka
  • 1 cytryna
  • 300 g Prosecco
  • 1 łodyga selera
  • 50 g bardzo zimnego masła
  • 150 g tartego sera Parmigiano Reggiano ChNP
  • 400 g mieszanych grzybów, rozmrożonych
  • 30 g pietruszki
  • 2 ząbki czosnku

RISOTTO Z PROSECCO

PRZYGOTOWANIE

Najpierw myjemy warzywa na bulion, czyścimy i kroimy w 1 cm kostkę. Następnie podsmażamy w garnku o pojemności 3 l z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Dodajemy 2 l zimnej wody i zagotowujemy. W międzyczasie drobno kroimy szalotkę i czosnek. Na patelni z odrobiną masła i oliwy podsmażamy szalotkę.

Na oddzielnej patelni z odrobiną oliwy podsmażamy czosnek z grzybami. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ryż i podprażamy go przez chwilę. Dodajemy połowę Prosecco i odparowujemy alkohol. Za pomocą łyżki cedzakowej dodajemy ciepły bulion.

Kontynuujemy gotowanie przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy ryż będzie już prawie gotowy, dodajemy pozostałą część Prosecco, tarty ser Parmigiano Reggiano ChNP i grzyby.

Przed podaniem całość oprószamy posiekaną pietruszką. Risotto serwujemy od razu!

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra