• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

RISOTTO Z SEREM CASTELMAGNO, MIODEM I ORZECHAMI

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 320 g ryżu Carnaroli
  • 1 szalotka
  • 1 litr bulionu warzywnego (solonego)
  • 50 ml białego wina
  • 250 g ryżu Castelmagno
  • 1 łyżka stołowa miodu akacjowego
  • 3 łyżki stołowe oliwy extra vergine
  • 30 g masła
  • 12 orzechów włoskich

RISOTTO Z SEREM CASTELMAGNO, MIODEM I ORZECHAMI

PRZYGOTOWANIE

Ścieramy 200 g sera Castelmagno, a resztę rwiemy na kawałki. Otwieramy orzechy i szatkujemy je na duże kawałki.

W garnku rozgrzewamy dwie łyżeczki oliwy, na której podsmażamy poszatkowaną na drobno szalotkę. Delikatnie podsmażamy. Dodajemy ryż i dobrze go prażymy, po czym zalewamy winem. Po odparowaniu wina dodajemy 100 gr Castelmagno i dwie łyżeczki ciepłego bulionu warzywnego.

Całość gotujemy często mieszając i dodając ciepłego bulionu kiedy ryż zbyt wyschnie. Kiedy ryż będzie prawie ugotowany, dodajemy resztę startego sera i miód. Mieszamy (po zdjęciu z ognia) z masłem i serem Castelmagno w kawałkach.

Podając posypujemy ryż cienko pokrojonymi orzechami i polewamy odrobiną miodu.

 

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra