• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
RISOTTO Z SEREM TALEGGIO CHNP I KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI

RISOTTO Z SEREM TALEGGIO CHNP I KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 320 g ryżu Carnaroli
  • 1 szalotka
  • 3 czerwone cebule
  • 300 g sera Taleggio pokrojonego w kostkę
  • 2 l wywaru warzywnego
  • świeży rozmaryn
  • 50 g ciemnego miodu
  • 100 g wina Marsala
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 100 g białego wytrawnego wina

RISOTTO Z SEREM TALEGGIO CHNP I KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI

PRZYGOTOWANIE

Czerwone cebule obieramy i kroimy w plasterki o wielkości 3 mm. Podsmażamy je na patelni z oliwą, rozmarynem na lekkim ogniu. Jak tylko się zarumieni dodajemy miód, wino Marsala, odparowujemy alkohol i kontynuujemy smażenie do czasu, aż powstanie sos o konsystencji konfitury. Z patelni zdejmujemy rozmaryn, a resztę studzimy.

Szalotkę drobno siekamy i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Dodajemy ryż i lekko go podsmażamy. Dodajemy białe wino, odparowujemy alkohol. Mieszamy i zaczynamy dodawać wywar warzywny. Kontynuujemy gotowanie mieszając i dodając wywar. Jak ryż będzie gotowy dodajemy ser Taleggio.

Przed podaniem na wierzch wykładamy konfiturę z cebuli.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra