• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
RISOTTO ZE ŚWIEŻĄ KIEŁBASKĄ I SEREM PECORINO ROMANO CHNP

RISOTTO ZE ŚWIEŻĄ KIEŁBASKĄ I SEREM PECORINO ROMANO CHNP

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 50 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 320 g ryżu arborio
  • 300 g świeżej kiełbasy
  • 2 l wywaru z kurczaka
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz
  • 100 g białego wytrawnego wina
  • 1 szalotka
  • 120 g sera Pecorino Romano ChNP
  • świeża pietruszka
  • 20 g zimnego masła

Składniki na krem z karmelizowanego czosnku:

  • 2 główki czosnku
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej

RISOTTO ZE ŚWIEŻĄ KIEŁBASKĄ I SEREM PECORINO ROMANO CHNP

PRZYGOTOWANIE

Główki czosnku owijamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez ok 45min. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, obieramy i blendujemy z dodatkiem masła na gładki krem. Formujemy wałeczki, owijamy papierem do pieczenia i przekładamy do lodówki.

Szalotkę szatkujemy i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy, dodajemy obraną ze skóry kiełbaskę i karmelizujemy. Dodajemy ryż, białe wino, odparowujemy alkohol. Dolewamy wywar i zagotowujemy. Mieszamy, dodajemy wywar i powtarzamy cały proces do czasu, aż ryż będzie gotowy. Na koniec dodajemy zimne masło, karmelizowany czosnek i tarty ser Pecorino Romano.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra