• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Rolada z lodami

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 60 min

poziom trudniości: łatwy

Ciasto

  • 100 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Syrop do nasączenia ciasta

  • 50 g Alchermes
  • 10 g wody

Krem lodowy do nadzienia

  • 500 g lodów jogurtowych
  • 500 g jagód

Coulis malinowe

  • 50 g cukru pudru
  • 250 g malin
  • 2 łyżki soku z cytryny

Na blachę wykładamy papier do pieczenia o wymiarach 30 x 40 cm. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
i delikatnie mieszamy całość.
Wylewamy masę na blachę i pieczemy przez 10-15 minut. Gdy ciasto jest upieczone, wyciągamy je z piekarnika, wywracamy na drugą stronę na rozłożone aluminium.
Następnie przygotowujemy syrop mieszając alchermes z wodą i nasączamy nim ciasto.

Lody dodajemy do umytych jagód, mieszamy i smarujemy nimi ciasto. Gdy jest równomiernie rozsmarowane rolujemy je, zawijamy w folię aluminiową
i przekładamy do lodówki na 4-5 godzin.

Tuż przed podaniem wyciągamy z lodówki.

Aby przygotować coulis malinowe, na patelni podsmażamy maliny przez ok. 2-3 minuty. Dodajemy cukier puder sok z cytryny i mieszamy całość trzepaczką, aż wszystko się dokładnie rozpuści i gotujemy dalej na małym ogniu. Całość przepuszczamy przez drobne sitko, aby pozostały na nim nasiona.

Coulis malinowe gotowe!

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra