ROSTBEF W SOSIE Z CZERWONEGO
PRZYGOTOWANIE
Sos z czerwonego wina
W rondelku podgrzewamy czerwone wino razem z posiekaną czerwoną cebulą. Doprowadzamy do wżenia i odparowujemy alkohol. Dodajemy cukier trzcinowy i dokładnie mieszamy. Rondelek zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżeczkę mąki kukurydzianej, ponownie przekładamy na palnik i mieszamy, do czasu, aż sos zgęstnieje. Przygotowujemy miseczkę, sitko i przelewamy zawartość rondelka do miski odcedzając cebulę i pozostawiając gładki sos.
Placki ziemniaczane
Ziemniaki myjemy i obieramy. Ucieramy je na tarce o dużych oczkach. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz, rozmaryn i tarty ser Parmigiano Reggiano.
Dokładnie mieszamy, formujemy kuleczki i lekko je spłaszczamy. Na patelni z oliwą podsmażamy placki po 6 min z każdej strony, aż lekko się zarumienią.
Steki
Mięso wyjmujemy z lodówki i czekamy, aż osiągnie temperaturę pokojową.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy steki przez 2 min z każdej strony, a następnie tyle czasu ile chcemy, w zależności od tego jaki poziom wysmażenia najbardziej lubimy. Następnie przekładamy na talerz i odczekujemy 3-5 min przed krojeniem i podaniem.
Ważne jest, aby przed podaniem mięso odpoczęło.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.