• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
ROSTBEF W SOSIE Z CZERWONEGO Z PLACKAMI ZIEMNIACZANYMI

ROSTBEF W SOSIE Z CZERWONEGO WINA

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 4 steki z rostbefu
  • 1 łyżka masła klarowanego

Placki ziemniaczane:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżeczka tartego sera Parmigiano Reggiano ChNP
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • rozmaryn
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine

Składniki na sos z czerwonego wina:

  • 200 ml czerwonego owocowego wina
  • ¼ czerwonej cebuli
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

ROSTBEF W SOSIE Z CZERWONEGO

PRZYGOTOWANIE

Sos z czerwonego wina

W rondelku podgrzewamy czerwone wino razem z posiekaną czerwoną cebulą. Doprowadzamy do wżenia i odparowujemy alkohol. Dodajemy cukier trzcinowy i dokładnie mieszamy. Rondelek zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżeczkę mąki kukurydzianej, ponownie przekładamy na palnik i mieszamy, do czasu, aż sos zgęstnieje. Przygotowujemy miseczkę, sitko i przelewamy zawartość rondelka do miski odcedzając cebulę i pozostawiając gładki sos.

Placki ziemniaczane

Ziemniaki myjemy i obieramy. Ucieramy je na tarce o dużych oczkach. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz, rozmaryn i tarty ser Parmigiano Reggiano.

Dokładnie mieszamy, formujemy kuleczki i lekko je spłaszczamy. Na patelni z oliwą podsmażamy placki po 6 min z każdej strony, aż lekko się zarumienią.

Steki

Mięso wyjmujemy z lodówki i czekamy, aż osiągnie temperaturę pokojową.

Na patelni  rozgrzewamy masło i smażymy steki przez 2 min z każdej strony, a następnie tyle czasu ile chcemy, w zależności od tego jaki poziom wysmażenia najbardziej lubimy. Następnie przekładamy na talerz i odczekujemy 3-5 min przed krojeniem i podaniem.

Ważne jest, aby przed podaniem mięso odpoczęło.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra