Sposób przygotowania:
300 g piwa wlewamy do małego garnka i redukujemy do 1/5 i odstawiamy na bok. Ziemniaki myjemy, obieramy, ścieramy je i teraz musimy odcisnąć wodę, w największym stopniu jakim tylko możemy. Mieszamy starty ser, szałwię, pietruszkę posiekane bardzo drobno. W międzyczasie obieramy i siekamy cebule, dusimy przykryte na bardzo małym ogniu z odrobiną oliwy z oliwek extra vergine, solą, pieprzem dopóki nie staną się miękkie. Dodajemy cukier i karmelizujemy cebulki. Odstawiamy na bok. Na patelni z grubym dnem z odrobiną oliwy dusimy wątróbkę – wcześniej dobrze umytą i obtoczoną w mące. Dodajemy winogrona i szklankę piwa , aby zdeglasować. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na bok.
Majonez: do szklanki przekładamy łyżkę musztardy, sól, pieprz, 2 żółtka jaj, piwo do redukcji i olej ryżowy. Ubijamy do konsystencji majonezu.
Rosti: na patelni podgrzewamy olej ryżowy, dodajemy ziemniaki i smażymy aż będą chrupiące, obracając je co jakiś czas. Następnie wykańczamy przygotowanie rosti wstawiając je do piekarnika na 180°C na 10 minut. Podajemy przykryte cebulką, z wątróbką i majonezem obok.