• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

ROSTIS Z WĄTRÓBKĄ I WINOGRONAMI

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 500 g mączystych ziemniaków
  • 100 g sera Gruyere
  • 10 listków szałwii
  • 50 g świeżej natki pietruszki
  • 500 g wątróbki kurczaka
  • 300 g ciemnego winogrona
  • świeży rozmaryn
  • 2 świeże jaja z wolnego wybiegu
  • 500 g piwa pszenicznego
  • łyżka musztardy
  • mąka do oprószenia
  • 300 g czerwonej cebuli
  • 50 g brązowego cukru
  • masło
  • skórka z 1 cytryny
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz
  • olej ryżowy do smażenia

Sposób przygotowania:

300 g piwa wlewamy do małego garnka i redukujemy do 1/5 i odstawiamy na bok. Ziemniaki myjemy, obieramy, ścieramy je i teraz musimy odcisnąć wodę, w największym stopniu jakim tylko możemy. Mieszamy starty ser, szałwię, pietruszkę posiekane bardzo drobno. W międzyczasie obieramy i siekamy cebule, dusimy przykryte na bardzo małym ogniu z odrobiną oliwy z oliwek extra vergine, solą, pieprzem dopóki nie staną się miękkie. Dodajemy cukier i karmelizujemy cebulki. Odstawiamy na bok. Na patelni z grubym dnem z odrobiną oliwy dusimy wątróbkę – wcześniej dobrze umytą i obtoczoną w mące. Dodajemy winogrona i szklankę piwa , aby zdeglasować. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na bok. 

Majonez: do szklanki przekładamy łyżkę musztardy, sól, pieprz, 2 żółtka jaj, piwo do redukcji i olej ryżowy. Ubijamy do konsystencji majonezu.

Rosti: na patelni podgrzewamy olej ryżowy, dodajemy ziemniaki i smażymy aż będą chrupiące, obracając je co jakiś czas. Następnie wykańczamy przygotowanie rosti wstawiając je do piekarnika na 180°C na 10 minut. Podajemy przykryte cebulką, z wątróbką i majonezem obok. 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra