RÓŻOWE RISOTTO Z SEREM STRACCHINO I BURAKIEM
PRZYGOTOWANIE
Zaczynamy od przygotowania bulionu warzywnego: w 2 l wody gotujemy marchew, pietruszkę, seler – korzeń i cebulę przez ok. 1 h.
W garnku do gotowania risotto wlewamy trochę oliwy i drobno pokrojoną cebulę: podsmażamy na małym ogniu. Dodajemy posiekane buraki. Gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i przy użyciu miksera redukujemy buraki do jednorodnej masy. Wstawiamy z powrotem na ogień, dodajemy ryż, zwiększamy ogień i dodajemy trochę czerwonego wina – pozwalamy mu trochę odparować.
W tym momencie zaczynamy dodawać chochlą bulion warzywny i za pomocą drewnianej łyżki, często obracamy potrawę, aż ryż będzie gotowy. Gdy ryż jest właściwy, czyli al dente, dodajemy stracchino i Parmigiano Reggiano. Wyłączamy ogień i obracamy risotto drewnianą łyżką, aż stracchino stanie się kremowe.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.