• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
RÓŻOWE RISOTTO Z SEREM STRACCHINO I BURAKIEM

RÓŻOWE RISOTTO Z SEREM STRACCHINO I BURAKIEM

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 160 g ryżu Carnaroli Riso Gallo
  • 2 upieczone buraki
  • 120 g sera stracchino
  • 2 łyżki startego Parmigiano Reggiano ChNP
  • czerwone wino
  • ½ cebuli + 1 na wywar
  • po 1 sztuce: marchew, korzeń selera, korzeń pietruszki
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • pieprz, sól

RÓŻOWE RISOTTO Z SEREM STRACCHINO I BURAKIEM

PRZYGOTOWANIE

Zaczynamy od przygotowania bulionu warzywnego: w 2 l wody gotujemy marchew, pietruszkę, seler – korzeń i cebulę przez ok. 1 h.

W garnku do gotowania risotto wlewamy  trochę oliwy i drobno pokrojoną cebulę: podsmażamy na małym ogniu. Dodajemy posiekane buraki. Gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i przy użyciu miksera redukujemy buraki do jednorodnej masy. Wstawiamy z powrotem na ogień, dodajemy ryż, zwiększamy ogień i dodajemy trochę czerwonego wina – pozwalamy mu trochę odparować.

W tym momencie zaczynamy dodawać chochlą bulion warzywny i za pomocą drewnianej łyżki, często obracamy potrawę, aż ryż będzie gotowy. Gdy ryż jest właściwy, czyli al dente, dodajemy stracchino i Parmigiano Reggiano. Wyłączamy ogień i obracamy risotto drewnianą łyżką, aż stracchino stanie się kremowe.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra