Polecamy zakup produktów Mutti w sklepie Develey
Sposób przygotowania:
Rozpuszczamy drożdże i cukier w misce z letnią wodą. Powoli dodajemy mąkę, a na sam koniec sól. Ciasto wyrabiamy do momentu połączenia się składników i uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie przekładamy ciasto do miski, przykrywamy świeżą ściereczką i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu dzielimy ciasto na 4 części i pozostawiamy je ponownie do wyrośnięcia w miseczkach do momentu, aż podwoją swoją objętość.
Natłuszczamy 4 blaszki i przekładamy do nich ciasto rozciągając je na całej długości blaszki pozostawiając miejsce na brzeg. Dodajemy pulpę pomidorową, czarne oliwki, kapary i anchois. Pieczemy w piekarniku przez 12-14 minut w 240 st C na grzaniu dolnym.
Po upływie tego czasu, kroimy mozzarellę w paski, dobrze ją osuszamy, dodajemy na wszystkie pizze i pieczemy do momentu, aż się roztopi.