RUSTYKALNA PIZZA ALLA PUTANESCA
PRZYGOTOWANIE
W misce z ciepłą wodą mieszamy drożdże z cukrem. Na stolnicę przesiewamy obydwie mąki i łączymy ze sobą. Dodajemy sól. Ciasto wyrabiamy do momentu uzyskania zwartej masy. Gotowe ciasto wkładamy do miski, owijamy je folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia na 1h. Następnie dzielimy ciasto na 4 części i odkładamy je ponownie do 4 misek do wyrośnięcia, do momentu, aż podwoją swoją wielkość.
Przygotowujemy sos. Łączymy pulpę pomidorową, pokrojone oliwki, kapary i anchois.
Naoliwiamy 4 blaszki. Rozwałkowujemy ciasto na pizzę i każde z nich przekładamy do swojej blaszki pamiętając aby zostawić miejsce na brzegi. Na wierzch wykładamy sos i pieczemy w nagrzanym do 240 st C piekarniku przez 12-14 min.
Następnie kroimy mozzarellę w paski, odsączamy z niej wodę i wykładamy na pizzę. Pizzę wkładamy z powrotem do piekarnika i pozostawiamy do momentu, aż mozzarella się roztopi.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.