• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
RUSTYKALNA PIZZA ALLA PUTANESCA

Rustykalna pizza alla putanesca

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 80 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na pizzę

  • 300 g mąki 00
  • 400 g semoliny
  • 420 g wody
  • 15 g soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 15 g świeżych drożdży

Składniki na sos

  • 2 mozzarelle
  • 2 puszki pomidorków San Marzano Mutti
  • garść kaparów
  • garść czarnych oliwek
  • 12 filetów anchois

RUSTYKALNA PIZZA ALLA PUTANESCA

PRZYGOTOWANIE

W misce z ciepłą wodą mieszamy drożdże z cukrem. Na stolnicę przesiewamy obydwie mąki i łączymy ze sobą. Dodajemy sól. Ciasto wyrabiamy do momentu uzyskania zwartej masy. Gotowe ciasto wkładamy do miski, owijamy je folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia na 1h. Następnie dzielimy ciasto na 4 części i odkładamy je ponownie do 4 misek do wyrośnięcia, do momentu, aż podwoją swoją wielkość.

Przygotowujemy sos. Łączymy pulpę pomidorową, pokrojone oliwki, kapary i anchois.

Naoliwiamy 4 blaszki. Rozwałkowujemy ciasto na pizzę i każde z nich przekładamy do swojej blaszki pamiętając aby zostawić miejsce na brzegi. Na wierzch wykładamy sos i pieczemy w nagrzanym do 240 st C piekarniku przez 12-14 min.

Następnie kroimy mozzarellę w paski, odsączamy z niej wodę i wykładamy na pizzę. Pizzę wkładamy z powrotem do piekarnika i pozostawiamy do momentu, aż mozzarella się roztopi.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra