• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

RUSTYKALNA PIZZA ALLA PUTANESCA

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki typu 0
  • 400 g semoliny
  • 420 g wody
  • 15 g soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 15 g świeżych drożdży

Składniki na wierzch:

  • 2 sery mozzarella ChNP
  • 2 puszki pulpy pomidorowej Mutti
  • garść kaparów
  • garść czarnych oliwek
  • 12 filetów anchois

Polecamy zakup produktów Mutti w sklepie Develey

Sposób przygotowania:

Rozpuszczamy drożdże i cukier w misce z letnią wodą. Powoli dodajemy mąkę, a na sam koniec sól. Ciasto wyrabiamy do momentu połączenia się składników i uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie przekładamy ciasto do miski, przykrywamy świeżą ściereczką i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu dzielimy ciasto na 4 części i pozostawiamy je ponownie do wyrośnięcia w miseczkach do momentu, aż podwoją swoją objętość.

Natłuszczamy 4 blaszki i przekładamy do nich ciasto rozciągając je na całej długości blaszki pozostawiając miejsce na brzeg. Dodajemy pulpę pomidorową, czarne oliwki, kapary i anchois. Pieczemy w piekarniku przez 12-14 minut w 240 st C na grzaniu dolnym.

Po upływie tego czasu, kroimy mozzarellę w paski, dobrze ją osuszamy, dodajemy na wszystkie pizze i pieczemy do momentu, aż się roztopi.

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra