RUSTYKALNA PIZZA Z BOCZKIEM I DYNIĄ
PRZYGOTOWANIE
Pizza
Drożdże rozpuszczamy w wodzie o pokojowej temperaturze, dodajemy mąkę, wyrabiamy, następnie dodajemy oliwę, sól i kontynuujemy wyrabianie aż trzymamy elastyczne ciasto – i w tym momencie formujemy kulę, wrzucamy ją do miski i przykrywamy folią. Zostawiamy do odpoczynku na godzinę w ciepłym miejscu. (Ja w Akademii mam to szczęście, że posiadam urządzenia z funkcją wyrastanie, wówczas wystarczy mi 30 minut z taką funkcją! Jak tylko minie określony czas, przenosimy ciasto na blat, rozkładamy go opuszkami palców, a następnie zwijamy na siebie jak małe opakowanie, składając ciasto z boków na środek, a następnie kładąc górne i dolne części – zostawiamy na 30 minut na przesmarowanej oliwą i posypanej semoliną blasze. Po 30 minutach rozkładamy pizzę na blasze, również naoliwionej i oprószonej semoliną – zostawiamy na kolejne 30 minut.
Na wierzch
Pora kroimy bardzo cienko i wrzucamy na patelnię na około 3-4 minuty, czekamy aż por zmięknie. Dynię kroimy w plastry i wrzucamy ją do gotującej się wody na 2-3 minuty aby ją sparzyć. Nastepnie osuszamy ją na papierze kuchennym. Boczek kroimy w 1-cm plastry, a następnie w kostkę. Passatę przyprawiamy oliwą, solą, pieprzem. Ser kroimy w kawałki.
Kompozycja pizzy
Pizzę smarujemy passatą, układamy pory, dynię na całej powierzchni i pieczemy w 250’ C – na najniższym poziomie piekarnika – przez 10 minut. Potem przenosimy pizzę na poziom średni i pieczemy następne 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i jeszcze na bardzo gorącą rzucamy ser gorgonzola.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.