• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
RUSTYKALNA PIZZA Z BOCZKIEM I DYNIĄ

RUSTYKALNA PIZZA Z BOCZKIEM I DYNIĄ

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki na blachę standardową 45x37 + blacha 20x35:

  • 250 g semoliny
  • 250 g mąki 0
  • 12 g świeżych drożdży
  • 370 ml mineralnej wody gazowanej
  • 8 g soli
  • 20 ml oliwy z oliwek extra vergine

Na wierzch:

  • 2 pory (tylko białe części)
  • 300 g dyni (sparzonej)
  • 250 g sera gorgonzola dolce
  • 5 łyżek passaty pomidorowej
  • sól i pieprz
  • 4 plastry boczku

RUSTYKALNA PIZZA Z BOCZKIEM I DYNIĄ

PRZYGOTOWANIE

Pizza

Drożdże rozpuszczamy w wodzie o pokojowej temperaturze, dodajemy mąkę, wyrabiamy, następnie dodajemy oliwę, sól i kontynuujemy wyrabianie aż trzymamy elastyczne ciasto – i w tym momencie formujemy kulę, wrzucamy ją do miski i przykrywamy folią. Zostawiamy do odpoczynku na godzinę w ciepłym miejscu. (Ja w Akademii mam to szczęście, że posiadam urządzenia z funkcją wyrastanie, wówczas wystarczy mi 30 minut z taką funkcją! Jak tylko minie określony czas, przenosimy ciasto na blat, rozkładamy go opuszkami palców, a następnie zwijamy na siebie jak małe opakowanie, składając ciasto z boków na środek, a następnie kładąc górne i dolne części – zostawiamy na 30 minut na przesmarowanej oliwą i posypanej semoliną blasze. Po 30 minutach rozkładamy pizzę na blasze, również naoliwionej i oprószonej semoliną – zostawiamy na kolejne 30 minut. 

Na wierzch 

Pora kroimy bardzo cienko i wrzucamy na patelnię na około 3-4 minuty, czekamy aż por zmięknie. Dynię kroimy w plastry i wrzucamy ją do gotującej się wody na 2-3 minuty aby ją sparzyć. Nastepnie osuszamy ją na papierze kuchennym. Boczek kroimy w 1-cm plastry, a następnie w kostkę. Passatę przyprawiamy oliwą, solą, pieprzem. Ser kroimy w kawałki. 

Kompozycja pizzy

Pizzę smarujemy passatą, układamy pory, dynię na całej powierzchni i pieczemy w 250’ C – na najniższym poziomie piekarnika – przez 10 minut. Potem przenosimy pizzę na poziom średni i pieczemy następne 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i jeszcze na bardzo gorącą rzucamy ser gorgonzola. 

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra