Rozgrzać patelnię o średnicy 20 cm na średnim ogniu. Wsypać ser (używam takiej ilości, jaka wydaje mi się właściwa, bez mierzenia) na patelnię, nieco mniej przy jej brzegach (to pomaga w uzyskaniu koronkowego wyglądu). Lekko zarumienić ser od spodu, następnie ostrożnie zdjąć z patelni szpatułką. Szybko nałożyć dysk z sera przyrumienioną stroną do góry na odwróconą do góry dnem szklankę i uformować z sera miseczkę. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
W taki sposób uzyskujemy koszyk. Powtarzać do uzyskania potrzebnej liczby koszyków.
Cukinię pokroić w plasterki.
Na bardzo dużej patelni (na przednim palenisku) rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na dużym ogniu. Dodać połowę cukinii, doprawić solą i smażyć bez mieszania aż się zarumieni i będzie prawie miękka, 2–3 minuty. Łyżką durszlakową przenieść cukinię na wyłożony papierowymi ręcznikami talerz.
Dodać jeszcze na patelnię 2 łyżki oliwy z oliwek i powtórzyć proces z pozostałą cukinią. Dodać 2 łyżki wody. Zdjąć z ognia.
W dużym garnku dobrze osolonej wrzącej wody ugotować ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Na dużej patelni roztopić 3 łyżki masła na średnim ogniu. Dodać czosnek i smażyć 2–3 minuty. Dorzucić ryż i cukinię i smażyć (1–2 minuty), dodając więcej wody, gdyby sos wydawał się zbyt suchy.
Dodać ¼ filiżanki parmezanu i pozostałe masło. Dodać miętę i przyprawić do smaku solą, pieprzem i pozostałym serem.