• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

RYŻ Z CUKINIĄ I MIĘTĄ W KOSZYKU Z PARMEZANU

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: średni

4 porcje

  • 800 g przyciętej cukinii
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek extra vergin plus więcej do skropienia
  • sól
  • 500 g ryżu
  • 4 łyżki niesolonego masła
  • 1 ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony
  • 100 g drobno startego parmezanu
  • 6 łyżek posiekanej mięty
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

 

Rozgrzać patelnię o średnicy 20 cm na średnim ogniu. Wsypać ser (używam takiej ilości, jaka wydaje mi się właściwa, bez mierzenia) na patelnię, nieco mniej przy jej brzegach (to pomaga w uzyskaniu koronkowego wyglądu). Lekko zarumienić ser od spodu, następnie ostrożnie zdjąć z patelni szpatułką. Szybko nałożyć dysk z sera przyrumienioną stroną do góry na odwróconą do góry dnem szklankę i uformować z sera miseczkę. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

W taki sposób uzyskujemy koszyk. Powtarzać do uzyskania potrzebnej liczby koszyków.

 

Cukinię pokroić w plasterki.

Na bardzo dużej patelni (na przednim palenisku) rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na dużym ogniu. Dodać połowę cukinii, doprawić solą i smażyć bez mieszania aż się zarumieni i będzie prawie miękka, 2–3 minuty. Łyżką durszlakową przenieść cukinię na wyłożony papierowymi ręcznikami talerz.

Dodać jeszcze na patelnię 2 łyżki oliwy z oliwek i powtórzyć proces z pozostałą cukinią. Dodać 2 łyżki wody. Zdjąć z ognia.

W dużym garnku dobrze osolonej wrzącej wody ugotować ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Na dużej patelni roztopić 3 łyżki masła na średnim ogniu. Dodać czosnek i smażyć 2–3 minuty. Dorzucić ryż i cukinię i smażyć (1–2 minuty), dodając więcej wody, gdyby sos wydawał się zbyt suchy.

Dodać ¼ filiżanki parmezanu i pozostałe masło. Dodać miętę i przyprawić do smaku solą, pieprzem i pozostałym serem.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra